wszystko mi ciebie przypomina

Temat: Udziec indyczy z warzywami*
Od czasu do czasu zostaję zobowiązana do zrobienia czegoś bardziej dietetycznego i ma to być koniecznie drób. Oczywiście są zastrzeżenia, że musi być bez czosnku itp. Mój kurczak z nadzieniem, choć ... posypania Udziec po umyciu i wysuszeniu natarłam solą, pieprzem i majerankiem, następnie zrolowałam i obwiązałam kuchennym sznurkiem. Warzywa obrane (oprócz cukinii) pokroiłam w grube kawałki i wszystko włożyłam do rękawa foliowego, który zawiązałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Włożyłam do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piekłam 1,5 godziny. Czas pieczenia wydawał mi się trochę długi, ale nie miałam żadnego punktu odniesienia,...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=27793



Temat: Czy macie takie same probblemy jak ja? Błagam o pomoc!!!!!!!
nigra służę radą :) jeśli to kurczak, np udka ze skórą to nacieram przyprawami, wkładam w rękaw do pieczenia (taki przezroczysty) i piekę około 70 minut w temperaturze 180-200 stopni (czas pieczenia zależy też od ilości mięsa, jak jest go więcej, to trzeba trochę dłużej) potem usuwam skórę z mięsa, a do pieczenia nie wlewam żadnego tłuszczu, bo sam się wytopi z ... gotowany w kąpieli wodnej przygotowuje podobnie w rękawie, zawijam szczelnie i gotuję około godziny (zwykle nie jest to więcej niż kilogram mięsa) jest bardzo chudy i lekkostrawny, bo to pomysł z ... to upieczone mięsko to przysmak również na kanapki aaa, nie napisałam o najważniejszym - mięsko w rękawie tak po prostu do piekarnika, może być zimny piekarnik to do kąpieli wodnej tylko...
Źródło: 5xlclub.pl/viewtopic.php?t=2482


Temat: Sierpień 2005
Geloa chyba też wypróbuję, brzmi to smakowicie, zwłaszcza te różnorakie dodatki, a jednocześnie przepis prosty i łatwy. Ja ostatnio wypróbowałam jeszcze przepis na udka pieczone z ziemniakami i marchewką, to chyba najmniej kłopotliwy przepis - coś typowo gościowo-niedzielnego, ale i domowego. Wklejam przepis z Internetu: "Kurczę pieczone Potrzebujemy: Rękaw do pieczenia Udka z kurczaka Ziemniaki (nie za duże) marchewka czosnek pieprz czarny przyprawa do kurczaka sól Ziemniaki obieramy i kroimy na pół lub w plastry 1,5 - 2cm Układamy je płasko na dnie worka do pieczenia. Miedzy ziemniakami układamy ząbki czosnku (nieobrane - w łupinach) i marchewkę (pokrojona w 5 cm kawałki). Kurczaka myjemy (najczęściej na udkach jest spora bryłka tłuszczu, odrywamy ją), solimy go, pieprzymy i nacieramy przyprawą do kurczaka i kładziemy na ziemniaki. Zawiązujemy worek, robimy jakieś 40 dziurek szpilką i wkładamy do piekarnika 180-190 C na 40 minut. Na jakieś 5-10 minut przed końcem nadcinamy worek. Kurczaka nie podlewamy wodą, ani nie obkładamy masłem wystarczy to, co się wytopi z kurczaka. Po 40 minutach - palce lizać, wszystko ma delikatny zapaszek czosnkowy, ziemniaczki i marchewka miękkie, skorka na kurczaku chrupiąca. W wersji DELUXE miedzy ziemniaki i kurczaka kładziemy świeże oregano." Moja korekta: Pieczenie 10 minut na dolnej i górnej grzałce, potem 20 minut z termoobiegiem, ostatnie 10 - 15 minut po nacięciu worka na ... czy panierowane kawałki kurczaka. Pozdrawiam i życzę udanych eksperymentów kulinarnych oraz żeby czas do powrotu Wojtka szybko minął!!! Mnie mój małżonek zamierza zostawić na 3 dni w czerwcu, coby jechać służbowo...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=18721


Temat: Humor
... A co ja się będę wtrącać, jak spędzasz czas z kolegami? Po pracy mąż szybciuteńko biegnie do domu. Rzuca się w drzwiach na żonę, całuje ją, bierze na ręce, niesie do...
Źródło: seicento.pl/viewtopic.php?t=2325


Temat: Menu na chrzest, gubie sie w przepisach
Idąc tym samym tropem (z lodowki do piekarnika) proponuję: - szynkę w kolendrze (chodzi o suszoną, nie świeżą) - piersi z kurczaka w winogronach - opcja schabu w rękawie też jest ... II. wersja mniej profanacyjna moja: ten sam schab (w ogóle to można go też zastąpić piersiami kurczaka), na to cebula, oliwki czarne, suszone pomidory w kawałkach, pomidory świeże w kawałkach i pokruszona feta zalane śmietanką 30%, doprawiamy pieprzem świezo mielonym i bazylią, może być świeża, będzie łądniej wyglądać. Pieczemy tyle samo. Dwie ostatnie propozycje są wybitnie proste i oszczędzające czas, są też...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=70649


Temat: Wołowina, wieprzowina, drób...
Kurczak po włosku Do niedawna w polskiej kuchni nie do pomyślenia było łączenie gorącego mięsa z sałatą. Odkąd podróżujemy po świecie, chętnie wychodzimy poza te tradycyjne szablony. Kupując piersi kurczaka, najczęściej robimy z nich sznycelki, udka natomiast pieczemy lub dusimy i, podobnie jak kotlety, serwujemy z ziemniakami. Lubimy też drób faszerowany i pieczony w całości, ale z tym jest trochę więcej zachodu. Ja w swoim domu od lat, zwłaszcza w ciepłe dni, przyrządzam kurczaka na sposób śródziemnomorski. Otóż wiele lat temu, będąc we Włoszech, miałam okazję spróbować tego rarytasu i tak przypadł mi do gustu, że wprowadziłam go do swojego żelaznego zestawu dań. Właściwie jest to rodzaj sałatki z upieczonego gorącego kurczaka, konserwowych pieczarek lub leśnych grzybów i dużej ilości warzyw (ich zestaw każdy może komponować według własnego gustu), polanej sosem winegret z dodatkiem estragonu i posypanej gorącymi grzaneczkami. Takiego kurczaka nawet zupełnie niedoświadczone w kuchni osoby przygotują bez trudu, zwłaszcza że podpowiadam, jak mogą ... Przygotuj: - świeżego kurczaka ok. 1,3 kg, - 4-5 pomidorów (mogą być czerwone i żółte), - 2 czerwone cebule, - niedużą białą rzodkiew, - szklankę kukurydzy z puszki, - 6 korniszonów, ... estragonu, - ćwierć łyżeczki (od kawy) cukru pudru, - pół sporej cytryny, - przyprawę do kurczaka (zwykła lub grillowa), - pieprz, sól. Będą ci też potrzebne: - miska z pokrywką, - duża salaterka, - patelnia, - brytfanna, - kubek, - folia do pieczenia mięsa, - deska do krojenia, - nóż, - sitko, - praska do czosnku Poznaj kolejne kroki 1. Upiecz kurczaka Byłoby wspaniale, gdyby udało ci się dostać kurczaka wiejskiego, bo jego mięso jest dużo smaczniejsze niż karmionego sztuczną paszą i trzymanego w zamknięciu. Ale jeśli nie masz pewnego źródła, lepiej nie ryzykuj i kup kurczaka w sklepie, w którym drób i mięso jest odpowiednio przechowywane (w oddzielnych, sprawnych lodówkach). Nie kupuj u przypadkowych sprzedawców na bazarze, bo nie możesz mieć pewności, czy mięso nie jest zakażone. Najpierw starannie umyj kurczaka pod bieżącą wodą (także wewnątrz) i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj gotową przyprawą do drobiu lub tylko solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, włóż do miski, przykryj i na 1-2 godz. wstaw do lodówki. Przez ten czas mięso "przejdzie" przyprawami i skruszeje. Potem przetrzyj kurczaka dłonią nasmarowaną oliwą, nadziej na rożen i upiecz. Jeśli nie masz rożna, możesz wsunąć drób do specjalnego foliowego rękawa, ułożyć w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i upiec. Jeśli bardzo zależy ci na czasie lub chcesz uprościć sobie pracę, kup (w sprawdzonym sklepie!) już upieczonego, gotowego kurczaka z rożna. 2. Przygotuj warzywa i grzanki Zacznij od pieczarek. Odcedź je i pokrój na ćwiartki lub ósemki. Obierz cebulę i rzodkiew. ... rozgrzanym na patelni sklarowanym maśle (powinny być chrupiące). 3. Podziel kurczaka i wykończ potrawę Zacznij od sosu. W kubku dokładnie zmiksuj pozostałą oliwę (4-5 łyżek) z estragonem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dopraw sos do smaku cukrem, solą, pieprzem i znów zmiksuj. Teraz z upieczonego kurczaka usuń kości i skórę, a mięso pokrój na kawałki (jeśli do stołu zasiądzie nie więcej niż ... wymieszaj z gorącymi kawałkami kurczaka i przełóż do salaterki lub na talerze. Na wierzchu rozłóż ciepłe grzanki. Taką sałatkę będziesz mogła podać (małe porcje) jako danie przekąskowe na eleganckim przyjęciu. Świetnie...
Źródło: cafemirenium.kylos.pl/viewtopic.php?t=12034